[고분자 화학] Synthesis and characterization of carbon nanotubes on clay minerals and its application to hydrogen peroxide biosensor

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목차

1.Introduction
-Glucose biosensor
-Mechanism
2.Experiments
-Reagents
-Process
-Results

3.Conclusion
4.Plan
5.Reference

본문내용

Sodium montmorillonite clay
Nickel(Ⅱ) acetate tetrahydrate Ni(CH3COO)2·4H2 and Cetyltrimethylammonium bromide –cationic surfactant
Glucose oxidase(GOD)
Gold (Ⅲ) chloride trihydrate
Nafion
Phosphate buffer (PB) solution


2.Preparations of NCCA and NCCAG modified
GC electrodes

-10mg의 CNT/Clay 와 0.1M Au 20㎕ 를 0.5wt.% Nafion solution 1㎖에 첨가한다.

-혼합한 용액을 4℃에서 30min동안 초음파 가진 시킨다.

-용액의 5㎕를 GC 전극 표면에 즉시 떨어뜨린 후 1h 동안 상온에서 건조시킨다.

-GOD의 양에 따라 용액에 혼합하여 NCCAG 로 수정된 GC 전극을 만든다.

참고문헌
<> Hao-Lin Hsu, Jih-Mirn Jehng .Department of Chemical Engineering, National Chung Hsing University, Taichung 402, Taiwan

<> Y. Liu, M. Wang, F. Zhao, Z. Xu, S. Dong, Biosens. Bioelectron. 21 (2005) 984.

김현정.<> 연세대대학원 (2005)

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